Программное обеспечение / Програмне забезпечення

Автор infol, 02 марта 2016, 18:12

« назад - далее »

vitaliyagrostory

Механізація і впровадження розумних технологій наче й позитив, але ж є вагомі "але"! Частину роботи, яку виконують зараз наймані робітники замінять дрони, механізми, мобільні додатки....  А це зменшення кількості робочих місць. Значить у селі стане ще меньше можливостей влаштуватись на роботу. Це ще більше погіршить демографічну ситуацію в сільській місцевості.
То треба нам ця модернізація чи ні?

annushka

Ви піднімаєте питання, яке виникло не сьогодні)

Пам'ятаю, як мені на одному заводі люди, котрі працювали там ще починаючи десь із середини минулого століття, розповідали про "акції" проти станків з ЧПУ. Тоді на завод привезли таку от нову техніку, яка мала полегшити труд працівників, але вони не оцінили. Вирішили, що через ті станки, по-перше, скоротять кількість робітників. А по-друге - тим, які залишилися працювати на старих станках, доведеться пахати більше, щоб нормально заробляти, бо ж виробіток в них не зможе досягнути того, що на нових станках. Отже, як би не старалися такі робітники, зароблятимуть все одно менше. Тому станки з ЧПУ просто псували.

Власне, те саме відбувалося й сто років тому, і раніше - коли з'являлися нові технології, що замінювали частину робітників. Та, попри всі протести й нищення техніки, технічний прогрес не зупинявся, а люди якось пристосовувалися.

Але нова хвиля технічного прогресу зачіпає не лише промисловість чи сільське господарство. Штучний інтелект уже загрожує журналістам, фотографам, письменникам, художникам. Не кажучи вже про офісних працівників або сферу обслуговування.

Тому незрозуміло, в якій сфері тепер працюватимуть вивільнені з різних сфер люди. 

Ми бачимо, як світ змінюється. До чого це призведе? Не знаю - не є спеціалістом з футурології. Поживемо - побачимо. Або може статися так, що вже й не побачимо. Зрештою, на нашій планеті виникло і зникло чимало цивілізацій. І в нас немає ніяких підстав вважати, що наша уникне такої долі. Інша справа - людство в цілому. Тут залишається тільки сподіватися що воно все ж залишиться, хоча і з іншими технологіями, політичним і соціальним устроєм, іншою їжею, тощо.