«В мене одразу було розуміння, що це будуть вільні тварини»: «Світ Біо» про виробництво яєць без кліток

Перегляди:  10 06.11.2020

Тенденції яєчного виробництва у світі змінюються. США, Європа активно відмовляються від використання батарейних кліток для утримання курей, а деякі країни пішли далі — відмовились від утримання птиці в клітках будь-якого типу.

Такий тренд задають корпорації та бізнеси, які через політику Корпоративної соціальної відповідальності, переходять на більш «гуманну» продукцію. Наразі понад 1000 компаній по всьому світу заявили про транзит на яйця курей безкліткового утримання. В Україні також присутні такі бренди, наприклад, міжнародний ритейлер Metro Cash&Carry в Україні має перейти на безкліткові яйця до 2025 року.

Тетяна Яблонська, власниця ТМ «Світ Біо» (ТОВ «Либідь-К»), виробництва органічних та free-range яєць, поспілкувалася з Cage-free Альянсом Українського бізнесу (CF АУБ) про досвід етичного птахівництва та продажу безкліткових яєць в Україні.

CF АУБ:

Тетяно, Розкажіть про цінності бренду “Світ Біо”.

Тетяна Яблонська (надалі Т.Я.):

Перш за все, наші цінності базуються на загальнолюдських:

Жити та діяти в гармонії з природою, пам’ятати своє коріння. В нашому випадку, це те, що всі ми діти природи й маємо дбати про неї. Ми ставимося з повагою до довкілля, до тварин, за яких несемо відповідальність, до наших споживачів, які заслуговують на найкращий продукт.

По-друге – це якість:

– продукту, адже з нього усе починається,

– життя наших споживачів, ми щиро хочемо, щоб українці харчувалися якісними продуктами,

– життя наших підопічних тварин, їхнє благополуччя – це наша відповідальність,

– бренду та комунікації, ми вважаємо, що чесність та прозорість бізнесу – це запорука успішності.

CF АУБ:

Саме тому ви вирішили започаткувати виробництво з тваринами вільного вигулу? Що підштовхнуло вас до такого рішення?

Т.Я:

Тоді, 11 років тому, в мене іншої думки навіть не виникало. В мене одразу було розуміння, що це будуть вільні тварини. А економіка – потім. Зазвичай, це відбувається навпаки. Спочатку рахують продуктивність та конверсію корму на 1 голову, а потім вже започатковують підприємство.

CF АУБ:

Який ваш досвід продажів/реалізації товару free-range та органіки? Які складнощі та перепони були на вашому шляху?

Т.Я:

Free-range з’явився пізніше органічних. Відвідуючи європейські країни, ми бачили цей приклад і розуміли, що так має бути й в нас. Тобто, можна сказати, що саме «Світ Біо» започаткував цей напрямок в Україні. Пишаюсь цим, адже це велика робота з вивчення теми, умов утримання, годівлі, стратегії продажів.

Ми розпитували фермерів, як вони продають свою продукцію. Але українські реалії відрізняються від європейських. Там фермер зосереджений тільки на виробництві, мережі ж самі приїздять за товаром. Дехто працює під торговою маркою певної мережі супермаркетів чи більшого яєчного бренду. Нам же довелося все робити самостійно, від розробки технологічних умов утримання до пакування та доставки. Мережі магазинів тільки приймають на своїх розподільчих центрах. Ніяких особливих умов, ми стоїмо на полицях в одному ряду з фабричними аналогами, і тільки упаковка доносить до споживача відмінність нашої продукції від сусідньої. Дуже б хотілося, щоб магазини мали сигнальні вивіски, стопери, які б пояснювали відмінність такого продукту.

CF АУБ:

Повністю за вами погоджуємося. Здається, в деяких ритейлерах є окремі стенди та/або постери для безкліткових яєць, але, на жаль, це скоріше виняток, аніж правило. А як ви обираєте та знаходите реалізаторів своєї продукції? Ритейлери/виробники харчової продукції відкриті до нових постачальників? Чи є якісь квоти/полегшення входу на «поличку» для виробників більш етичної продукції, в нашому випадку, яєць від підприємства, що не використовує клітки у виробництві?

Т.Я:

Ми самостійно зверталися до ритейлу, пропонували їм свою продукцію, пояснювали переваги. 10 років тому було важче схилити категорійного менеджера до закупки дорогої за ціною продукції. Зараз – це вже тренд, і не потрібно нічого пояснювати, і в цьому я бачу і нашу заслугу в тому числі, адже ми, разом з іншими виробниками органічної продукції, багато спілкувалися з закупниками, з директорами відділів. «Ашан» тоді навіть окремий департамент створив, по закупках органічних продуктів.

CF АУБ:

Якими є продажі яєць вільного вигулу або/та яєць безкліткового утримання курей? Чи залишають ваші клієнти вам відгуки щодо даної продукції? Чи помітна зацікавленість ритейлу/виробників харчової продукції та споживачів  у яйцях вільного вигулу вашого бренду?

Т.Я:

Наразі наша комунікація зі споживачем залишає бажати кращого, ми зосереджені на виробництві, на вирощуванні зернових для годівлі курей, зараз також гаряча пора збору врожаю. Але наші прихильники залишають коментарі в соцмережах та дякують за нашу роботу. І це дуже надихає та мотивує працювати ще краще і ще з більшою віддачею.

Яйця вільного вигулу потроху завойовують серця наших споживачів, адже вони є хорошою альтернативою для тих, то хоче харчуватися правильними продуктами, але не може собі дозволити досить високі ціни на органічну продукцію. Також для своїх кулінарних шедеврів господині все частіше обирають саме нашу продукцію.

CF АУБ:

Чи помітили ви більшу зацікавленість у яйцях вільного вигулу від бізнесу за останні роки? Чи стали частіше звертатися до вас ритейлери та виробники харчової продукції?

Т.Я:

Так, побільшало запитів від невеликих магазинів з регіонів. Це хороший знак для нас, що вже не тільки столиця зацікавлена в органічній продукції, але й обласні та районні центри. Значить, наша ідея працює, а також радує те, що малий та мікробізнес також дивиться в сторону екологічності й не боїться розпочинати нове в цей непростий час.

CF АУБ:

Чи важливо, на вашу думку, інформувати покупця про метод виробництво яєць? Хто має бути зацікавленим в інформуванні споживача?

Т.Я:

Це найнеобхідніше, що зараз потрібно робити. Ми це робимо на своїй упаковці продукту, але треба робити більш потужно, з допомогою торгових мереж, відеороликів, рекламних акцій та громадських організацій, профільних асоціацій. Це було б найкраще в теперішніх умовах.

CF АУБ:

Ви зацікавлені у нових клієнтах та каналах збуту продукції? Які сфери для вас є найцікавішими?

Т.Я:

Звичайно, як кожен вітчизняний бізнес, ми зацікавлені в нових клієнтах, треба просувати ідею такої продукції, як наша, по всіх напрямках. Ще у 2015 році я започаткувала французьку модель прямих продажів від фермерів – «Сімейна корзина organic&local food». Такі моделі працюють скрізь в Європі, в Америці. Мені вона сподобалася тим, що дає можливість напряму комунікувати зі своїм споживачем. Цей проєкт був першим в столиці, зараз з’явилося багато варіацій, особливо після карантину. Там ми співпрацюємо з кількома виробниками й разом доставляємо свої продукти столичним родинам. Такий же проєкт я запропонувала ввести моїй колезі у Львові та Вінниці. Ось так помалу рухаємося вперед.

За даними «Світ Біо», за 11 років роботи підприємства близько 400 тис. курей жили на фабриці «Либідь-К». А це значить, що 400 тис. голів птиці жили в кращих умовах, відчували в рази менше болю та страждань, ніж 99,5% курей на інших підприємствах України, завдяки відповідальному, сталому та гуманному бізнесу та власниці.

Cage-free Альянс Українського бізнесу створено для підтримки бізнесу у впровадженні дружніх до фермерських тварин ініціатив та політик. Доєднуйтесь до бізнесу майбутнього: cagefreealliance.com.ua

Авторка статті: Ліза Северіна, керівниця департаменту зі сталого розвитку Cage-free Альянс Українського Бізнесу

One comment

Гость