Вирощування та розведення страусів: бізнес чи хобі

Перегляди: 2192
01.08.2019

Страуси  типові мешканці напівпустель і саван, розташованих в зоні сухого тропічного клімату. Крім Африканського континенту цих птахів можна зустріти в Австралії (страуси ему) і в Південній Америці (страуси нанду). Страуси легко переносять звичайні для їх місця існування добові перепади температур до 40 ° С.


Вони дуже люблять воду і приймають водні ванни при першій-ліпшій можливості, але здатні витримувати посушливий період, втрачаючи в результаті зневоднення до 25% своєї ваги. Така особливість птахів відобразилася в їх науковій назві (лат. Struthio camelus), запозичений з грецької στρουθίο-κάμηλος, що означає «горобець-верблюд». Вперше страус був описаний в ХVIII столітті шведським натуралістом Карлом Ліннеєм в його роботі «Systema Naturae».


Страуси віддають перевагу відкритим ландшафтам з невисокою травою та поодинокими деревами, які не заважають їх вільному пересуванню й широкому огляду місцевості. Щоб виявити ворога вчасно, природа наділила страусів чутливим нюхом і чудовим зором, що дозволяє помічати рухливі предмети на відстані до 5 км.


Африканські страуси

Головною небезпекою для них є великі хижаки (гепарди, леви, леопарди, плямисті гієни та ін.), від яких страуси, як правило, рятуються втечею. У разі нападу хижака або при будь-якій іншій загрозі самець завдає дуже небезпечний, точно націлений удар ногою. Сила удару страуса становить 30 кг / см2, що легко вбиває лева або людину.


Страус ему

Страуси справедливо вважаються найбільшими представниками пернатих на планеті  зріст найбільшого з них африканського страуса сягає 2,5 – 2,7 м. Вага самців становить 150 – 160 кг, у самок вона трохи менше: 140 – 150 кг. Страуси – істоти соціальні. Вони не можуть жити поодинці, поза зграєю. У дикій природі кочівні страусові групи налічують від 5 до 50 птахів, а молодняк (статевонезрілі птахи) – іноді до 100 особин і більше.


Страусы

Страуси існували на Землі ще за часів динозаврів. Вони відрізняються відсутністю кіля (виросту грудини, до якого у птахів кріпляться грудні м'язи), внаслідок чого не здатні літати. Крила у них недорозвинені, але допомагають птахам утримувати баланс при бігу, використовуються в шлюбний період для ритуальних танців, а також для захисту від несприятливих кліматичних факторів при вирощуванні пташенят.


Око страуса

Очі страусів розташовані таким чином, щоб охоплювати повністю весь навколишній простір, тобто вони забезпечують птахам огляд на 360°. За розміром вони є найбільшими серед наземних хребетних тварин. Їх діаметр становить 50 мм. Очі опушені густими чорними віями, які нарівні з цінним оперенням стали в XVIII столітті головною причиною майже повного знищення страусів. З них виготовляли пензлі для дуже тонких художніх робіт, а також накладні вії.


Страуси нанду

Пересуваються страуси за допомогою надзвичайно сильних і міцних ніг. Вони дуже добре бігають, розвиваючи швидкість до 70 км / год і більше, в чому їм також допомагає особлива двопала будова лап. Один з пальців закінчується видозміненим кігтем  ороговілим утворенням, що нагадує копито, завдяки якому птах може легко відштовхуватися від поверхні землі. У стрибку страуси здатні долати відстань від 3 до 8 м.


Страус

Страуси всеїдні. Вони харчуються переважно рослинною їжею (зернові, трава і трав'янисті чагарники, їх листя, квіти, насіння, плоди, зрідка листя, плоди дерев і кущів), але можуть поїдати комах (гусениці, коники, сарана). Для забезпечення кращого травлення птиці заковтують невеликі камінчики, пісок та інші тверді предмети.


Ще в стародавньому Єгипті страуси були відомі як дуже цінне джерело м'яса, яєць і пір'я. На них полювали представники знаті, а султани з білосніжного пір'я птахів, що символізували світло і справедливість, прикрашали королівські прапори. Особливість будови страусиного пера  відсутність скріплюючих його борідок з гачками, в результаті чого опахало відрізняється м'якістю, легкістю, невагомим і ніжним дотиком. До того ж для пір'ю страуса притаманна симетричність щодо центрального стрижня.


Страусове пір'я

Найбільшу цінність представляють великі махові пера з першого ряду оперення крила страусів, які досягли трирічного віку. У великого африканського страуса вони мають чорне забарвлення. Біле пір'я можна легко забарвити в будь-які кольори, їх збирають на хвостовому оперенні самців. Пір'я самок страуса мають сіре або сірувато-коричневе забарвлення. Вага оперення дорослого страуса становить близько 1 кг. Збирають пір'я дуже акуратно, зістригаючи їх з крил і хвоста якомога ближче до шкіри. Повторна стрижка можлива не раніше, ніж через півроку за умови хороших умов утримання та повноцінної годівлі.


Страуси

Величезний попит на пір'я страусів виник у XVIII столітті, коли з'явилася мода на декорування ними різних предметів одягу (капелюхи, боа, плюмажі, сукні, пальто, карнавальні, театральні костюми і т. ін.), а також аксесуарів (віяла, опахала, парасолі). Саме тоді почалося неконтрольоване винищення цих красивих і дивовижних птахів. Популяції африканських страусів перебували на межі зникнення.


Страусове та куряче яйця

Починаючи з 1840-х  1850-х років в Африці з'являються страусові ферми, де організовується комерційне вирощування цих птахів. Перша з них виникла в 1838 році, на півдні континенту. На початку ХХ-го століття поголів'я страусів, що утримуються на фермах, становило понад 700 000 птахів. Але після Першої світової війни попит на пір'я страуса різко скоротився, що привело до повного занепаду галузі.


У другій половині ХХ століття розведення страусів знову набуває популярності в Європі та Америці. Страусовий бізнес приносить чималий дохід, тому що є практично безвідходним виробництвом. І пір'я птахів грає в цьому далеко не головну роль.


Страусова шкіра

Найбільшим попитом користується шкіра страусів, що відрізняється надзвичайною міцністю та дуже високою якістю (довговічність, водостійкість, м'якість, еластичність, оригінальна фактура). Виготовлені з неї галантерейні вироби (портмоне, сумки, валізи), взуття, інші предмети побуту, включаючи оздоблення салонів автомобілів, оббивання меблів, не зношуються і не втрачають свій товарний вигляд протягом тридцяти років. Лідером в імпорті страусиної шкіри є Японія.


Не меншою цінністю є дієтичне м'ясо страусів. Воно майже не містить жир (не більше 1%), за смаком і поживними якостями не поступається яловичині і м'ясу бізона. До того ж його вихід становить до 70% від загальної ваги птиці. Слід також враховувати, що страуси, на відміну від великої рогатої худоби, не схильні до таких хвороб як коров'ячий сказ та ін. Середня вартість 1 кг м'яса страуса сьогодні становить близько 12 $. Постійними споживачами продукту є елітні ресторани, а також установи щодо забезпечення спортивного харчування.


М'ясо страуса

Страусовий жир (масло)  ще одна стаття доходу фермерів. Він являє собою дуже сильний антиоксидант. Завдяки яскраво вираженій бактерицидній дії допомагає позбутися від усіх шкірних захворювань, успішно загоює не тільки поверхневі рани, але й застосовується для лікування проблем внутрішніх органів, покращує функціонування опорно-рухового апарату, ліквідує запальні процеси. Субстанція складається з ненасичених жирних кислот і тригліцеридів. Легко проникає не тільки в верхні, але і в нижні шари епідермісу. Жир страусів дуже вдало поєднується з іншими компонентами, доповнюючи і посилюючи їх дію, в зв'язку з чим користується великим попитом у косметології та медицині.


Яйця страуса

Яйця страусів використовуються в лікувальному і дієтичному харчуванні, а також у звичайній кулінарії. Вміст жирів і холестерину в них набагато нижче, ніж у яйцях решти домашньої птиці. Вага одного яйця може коливатися від 1 кг до 2,5 кг. Калорійність 100 г продукту становить 120 ккал.По живильній цінності воно прирівнюється до 25  40 курячих. Такої яєчні досить, щоб нагодувати 10 і більше осіб.  Яйця страуса відрізняє дуже багатий вітамінний і мінеральний склад. Вітаміни А і Е сприяють підтримці краси шкіри і волосся, а також благотворно діють на зорові функції організму (вітамін А). Є в страусиних яйцях і незамінні амінокислоти, що забезпечують профілактику серцево-судинних захворювань. Цей дієтичний продукт корисний як дорослим, так і дітям. Його рекомендують в лікувальному харчуванні при відновленні після операцій або важких захворювань.


Яєчна шкаралупа відрізняється високою міцністю і в той же час легко піддається обробці. Структура її нагадує порцеляну. Вона знаходить застосування в декоративних виробах. Цілісна шкаралупа служить основою для художнього розпису, фігурного різьблення, гравіювання. Також з неї можна виготовляти предмети домашнього начиння: посуд для зберігання рідини, світильники, лампадки та ін.



Рогоподібний кіготь на внутрішньому пальці страуса, що нагадує копито, переробляють на порошок, який потім застосовується у шліфуванні алмазів (основний споживач  Голландія). Відшліфовані кігті також цінуються в ювелірній справі. Їх використовують для виготовлення оригінальної біжутерії (намиста, кулони, браслети та ін.). За допомогою невеликих страусових пір'їн в радіоелектроніці видаляють дрібні сторонні частинки і пил.


Самі по собі страусові ферми можна використовувати для організації альтернативного туристичного бізнесу. Крім екскурсії по території господарства додатковий заробіток можна отримати від кухні, представленої екзотичними стравами на основі страусиного м'яса і яєць. Раніше страусів використовували в якості упряжної тварини, для проведення страусових перегонів. Ця традиція ще збереглася в окремих країнах, але в Європі подібна «розвага» заборонена.


Господарі страусової ферми

Сучасні страусові ферми  дуже перспективний бізнес. Останнім часом їх організація набуває все більшої популярності і в Україні. Сьогодні на території країни вже існує близько 200 господарств по вирощуванню та розведенню страусів. Одне з них розташоване поблизу курортного містечка Миргород, що на Полтавщині. Господар ферми, Мурашко Микола Павлович, в минулому пивовар, використовував для нового бізнесу приміщення, де раніше вирощували овець. Починання виявилося вдалим – його страусова ферма існує вже 10 років. Вік страусів, які живуть на фермі, становить 12 – 14 років. Середня тривалість життя страусів становить 70 років.


Страусова ферма

Мешканці ферми  великі чорні африканські страуси. З усіх представників свого роду вони найбільш невибагливі, тому найкраще підходять для розведення. Ці птахи дуже довірливі, легко йдуть на контакт з людиною, що має велике значення в страусівництві.


Гостей страуси зустрічають доброзичливо і з цікавістю. Господар ферми роздає велике листя лопуха на високих стеблах усім бажаючим погодувати птахів. Страуси дуже люблять годуватися свіжою зеленню прямо з рук, відщипуючи дзьобом частини листя з відчутною силою. Але вони ніколи не використовують дзьоб для нападу. За характером ці птахи тихі, спокійні. У конфліктних ситуаціях можуть шипіти один на одного (при розділі їжі, або відстоюючи право на своїх самок).


Годування страусів

Зараз на фермі живуть 7 сімей по 3 страуси в кожній. На одного самця припадає по дві самки. Сім'ї розташовуються в окремих загонах, де кожному страусові забезпечується площа не менше 10 м2. Молодняк також тримають окремо від дорослих птахів. У шлюбний період ноги і шия самців набувають червонуватого забарвлення. Самки за сезон відкладають від 40 до 80 яєць, товщина яєчної шкаралупи становить 2  3 мм. Середня вартість страусового яйця становить близько 300 грн. / шт.


Активну частину доби страуси проводять на ногах і лише вночі, або перед дощем сідають на землю. Ноги  їх найвразливіше місце. Страус зі зламаною ногою жити не може, тому його забивають на м'ясо. Для щоденного моціону птахам облаштовують на фермі бігові доріжки довжиною до 60 м. Або ж організовують дуже просторі вольєри, що не обмежують свободу їх пересування.


Їдять страуси у 8  10 разів менше, ніж поросята. На фермі птахи харчуються зерном, силосом, зеленим кормом, м'ясо-кістковим та рибним борошном, комбікормом. На зиму господарі ферми заготовляють їм сіно. Але в раціоні страусів категорично заборонені петрушка і плоди кісточкових. Важливо також дотримуватися гігієни в приміщеннях, де вони містяться, так як страуси підхоплюють і з'їдають все, що потрапляє їм на очі, у тому числі пластикове сміття, різні блискучі предмети та інші неїстівні дрібниці. Хоча страуси здатні кілька днів обходитися без пиття, вони дуже люблять воду. Дорослі птахи випивають до 12 л води в день.


Холод і морози не лякають страусів. Найсерйознішу небезпеку для них складають протяги, тому так важливо створити їм укриття, що надійно захистить від вологості та вітру. Перший сніг страуси зустрічають із захопленням, здійснюючи граційні, високі стрибки з піднятими, розправленими крилами, немовби у танці.


Самка страуса з пташенятами

У дикій природі страуси для кладки яєць виривають в піску глибоку яму, де головна самка (вдень) і головний самець (вночі) по черзі висиджують яйця. Головна самка може регулювати кількість яєць, відкидаючи яйця інших самок, або жертвуючи ними в разі наближення хижака. Свої яйця переміщує ближче до центру гнізда.


Пташенят страуси висиджують 41 добу (іноді довше). У самця оперення пишніше і більш густе, завдяки чому він може захищати пташенят від палючого сонця, вітру, дощу та інших несприятливих чинників. На грудях самця є немовби ущільнений панцир, за допомогою якого він здатний відбивати атаки нападника, а також використовувати його для ударів по шкаралупі яєць, допомагаючи пташенятам проклюнутися.


Страус

Важко сказати, як з'явився міф про те, що в разі небезпеки страус ховає голову в пісок. Насправді він так не поводиться. Можливо, це пов'язано з тим, що пробігши значну відстань з величезною швидкістю птах падає на землю і знесилено опускає голову прямо на пісок ... А може, цей помилковий висновок з'явився через те, що самка, яка висиджує пташенят, постійно переміщує яйця в гнізді. Саме гніздо вирите в піску, тому здалеку це виглядає як занурення голови страуса нижче рівня землі.


Пташеня страуса

При штучному розведенні страусів їх яйця поміщають в інкубатор. Природні умови нашої кліматичної зони не сприяють традиційному висиджування курчат страуса самкою. Дощова погода діє згубно на майбутніх пташенят. Новонароджені страусята важать від 0,7 до 0,8 кг. Вже з перших хвилин життя вони повинні самостійно знаходити собі їжу і воду. За 11 місяців пташенята виростають до 2-х метрів у висоту і набирають при цьому до 100  130 кг живої ваги! Цікаво, що в 14  16 місяців страус здатний змінити свою стать. У цьому ж віці їх можна забивати на м'ясо.


Страус

М'ясо, а особливо страусова печінка, так само як і яйця страусів, користуються великим попитом у дитячому, лікувальному і дієтичному харчуванні. Запліднені яйця можна реалізувати підприємцям, які хочуть створити свою страусову ферму.  


Незважаючи на широкий спектр можливостей отримувати гарний прибуток від заняття страусівництвом, це не завжди можливо. В Україні подібний бізнес знаходиться лише на початковій стадії свого розвитку. І хоча відсутність жорсткої конкуренції в цій галузі дає можливість гідного заробітку, нестача спеціалізованого обладнання, надійного і стабільного ринку для реалізації продукції, допоміжних служб, а також деякі інші фактори негативно відбиваються на кінцевому результаті роботи.


Попри все, розведення і вирощування страусів  це заняття, яке приносить моральне і естетичне задоволення. Позитивна енергетика птахів дарує радість, спокій, душевну рівновагу не тільки самим господарям, а й усім відвідувачам ферми. Навіть дощовий, похмурий день після спілкування з життєрадісними страусами здається цікавим і багатообіцяючим.



Текст сообщения*
Защита от автоматических сообщений