14 квітня 2023 відбулася Аерокосмічна виставка "Всесвіт Знань" в Харкові

Перегляди:  2194 25.04.2023

14 квітня 2023 відбулася Аерокосмічна виставка "Всесвіт Знань" в Харкові

14 квітня 2023 відбулася Аерокосмічна виставка “Всесвіт Знань” в Харкові в ТЦ “Нікольський”, до всесвітнього дня авіації і космонавтикиЦе був квітневий теплий день, але мрячив дощ. Все було спокійно та весняно, що до Харкова – це дуже потрібно. Спокій та весна. Наша подія відправляє нас вперед, в майбутнє. Неможливо забрати мрію життя та справедливості. Входячи до павільйону виставки, твої думки, – це тільки життя вперед в космос. Ми вільні та прекрасні.

всесвіт.JPG

Аерокосмічна виставка “Всесвіт знань” – унікальна офлайн-подія для прифронтового Харкова, яку організував Національний аерокосмічний університет “ХАІ” спільно з ТРЦ “Нікольский” до Всесвітнього дня авіації та космонавтики. На майданчику “Укриття” на території паркінгу у ТРЦ “Нікольський” були продемонстровані власні технічні розробки і обладнання ХАІ, що застосовуються в аерокосмічній галузі, в загальному машинобудуванні, а також у повсякденному житті.

Експозиції та стенди від ХАІ – презентував Національний аерокосмічний університет імені М.Е. Жуковського. Спочатку війни ХАІ багато разів бомбили, бомбили усе містечко Жуковського, боляче дивитися на всі руйнування. Співробітники ховалися від бомб у підвалах університету, а потім прибирали всі пошкодження. Зараз там все цвіте, студенти все одно ремонтували будівлі і вчилися online.

Національний аерокосмічний університет є єдиним в Україні спеціалізованим вищим навчальним закладом IV рівня акредитації, який комплексно готує кадри з проектування та виробництва всіх типів літальних апаратів, авіаційних і ракетних двигунів, енергоустаткування і обладнання.

ХАІ створено 17 квітня 1930 року. Університет здійснює підготовку фахівців за рівнями вищої освіти: перший (бакалаврський), другий (магістерський) та третій (освітньо-науковий). У ХАІ понад 80 ліцензованих спеціальностей (бакалаврів, спеціалістів, магістрів, докторів філософії. На 2023 рік в університеті навчається 5725 студентів. Навчально-виховний процес в університеті забезпечують 602 штатних викладачі, з яких майже 70% мають вчені звання або науковий ступінь.

За роки існування Національний аерокосмічний університет імені М.Є.Жуковського “Харківський авіаційний інститут” підготував понад 70 тисяч фахівців. Випускники ХАІ працюють майже на всіх провідних підприємствах різних галузей народного господарства у різних країнах світу.

Вчені та фахівці ХАІ, його випускники брали безпосередню участь у розробці та створенні літаків сімейств Ан, Ту, Бе, Су, Міг, вертольотів Мі, Ка у співробітництві з НВО “Енергія”, ЦАГІ, ЩНВЩ “Технологія”, “Електроприлад”, “Хімавтоматика”, “Факел”, КБ “Південне”, НВО “Південмаш”, НВО “Комунар”, НВО імені Артема, НВО імені Корольова та іншими, а також у розробці та створенні ракетно-космічної техніки. Міжнародна діяльність Національного аерокосмічного університету імені М.Є.Жуковського здійснюється за наступними напрямками: мобільність студентів, викладачів та персоналу в рамках європейської програми  ERASMUS; навчання іноземних студентів в ХАІ за існуючими спеціальностями; проведення спеціальних курсів з підвищення кваліфікації для іноземних студентів та фахівців; реалізація міжнародних наукових проектів.

На аерокосмічній виставці “Всесвіт Знань” були представлені 10 локацій, представлені близько 30 експонатів:

– розробки, що застосовуються в аерокосмічній галузі, в загальному машинобудуванні, у повсякденному житті;

– моделі, макети та окремі агрегати літальних апаратів, авіаційних і ракетних двигунів, енергоустаткування і обладнання;

– керована модель літака, зворотний маятник, літальний апарат “Безхвостка”, супутники “CubeSat”, камера згоряння двигуна, авіасимулятор керування радіомоделями гелікоптерів, авіасимулятор керування радіомоделями літаків, роботи-маніпулятори, поліграф, криміналістична валіза, гільзотека, іонно-плазмовий двигун.

Кабіна літака МІГ-23 – багатоцільовий винищувач третьего покоління, створений у другій половині 1960-х рр. ДКБ Мікояна. Випускники ХАІ працювали над проектуванням винищувача і ввели його в експлуатацію. Сьогодні пам’ятник літаку зустрічає викладачів і студентів біля головної прохідної університету. Представлена кабіна літака є тренажером. Попри це, в ній встановлене повністю оригінальне обладнання. Раніше вона перебувала на аеродромі, на ній навчалися студенти.

Модель літака МІГ29УБ – великомасштабна, динамічна, вільнолітаюча модель літака для досліджень особливостей аеродинаміки та визначення характеристик стійкості та керованості на великих кутах атаки при звалюванні та в штопорі в широкому діапазоні центровок. Робота проводилась у рамках програми літака МІГ-29 з 1979 по 1989. Досліджувався вплив різних надбудов, форми носової частини фюзеляжу, крила та оперення, модифікації аеродинамічних профілів, зміна складу інформаційних датчиків та діапазонів вимірювань. У рамках програми додатково досліджувалися:
– нестандартні органи управління (керовані вихрегенератори на ПВД та поверхні носової частини фюзеляжу)
– нетрадиційний спосіб виходу з інтенсивного штопора методом “розгойдування”
– способи підвищення маневрених властивостей літака, режими над маневреності, які були реалізовані у нових фігурах вищого пілотажу. Масштаб моделі 1:4

миг.JPG

Турбовальний двигун ТВ3-117ВМА-СБМ1В 4Е. Сімейство авіаційних турбованих двигунів, які було розроблено в 1965-72 рр на ОКБ імені В.Я. Клімова під керівництвом С.П. Ізотова і С.В. Люневіча. Двигуни випускаються серійно с 1972 на Ат “Мотор Січ”, з моменту створення було випущено понад 25000 двигунів ТВЗ-177 різних модифікацій.

двигун.JPG

Рідинний ракетний двигун РД 214 був розроблений одним із засновників вітчизняного двигунобудування Валентином Петровичем Глушком у другій половині 1950-х рр. для балістичної ракети середньої дальності Р12. Ракета Р128 (8К63) і двигун РД214 (8Д59) були прийняти на озброєння 1959р. Вони стали головними розробками великої вітчизняної війни низких бойових ракет стратегічного призначення, працюючих на високо киплячому довгозбережуваному ракетному паливі.

Окрім експозиції, протягом дня на майданчику виставки відбулось інтерактивне спілкування з відвідувачами, майстер-класи з виготовлення авіамоделей та планерів, конкурси з призами, виступи творчих колективів, а також – розіграш ноутбуку серед школярів. До того ж, майбутні абітурієнти у режимі реального часу зможуть отримати відповіді на запитання стосовно вступної кампанії – 2023 в Україні. Космічна атмосфера, яскраві фотозони, цікава та корисна інформація, конкурси і вікторини з призами. Ми побували на імпровізованому борту космічного корабля та дізнались, на що спроможна харківська наука в аерокосмічній галузі.

Також був цікавий та інформаційний майданчик “Абітурієнту”. Національний аерокосмічний університет імені М.Є.Жуковського “ХАІ” запрошує:

Факультет літакобудування,

Факультет авіаційних двигунів,

Факультет систем управління літальних апаратів,

Факультет ракетно-космічної техніки,

Факультет радіоелектроніки, комп’ютерних систем та інфокомунікацій,

Факультет програмної інженерії та бізнесу,

Гуманітарно-правовий факультет,

Факультет міжнародних комунікацій та підготовки іноземних громадян

Сайт “ХАІ”  https://khai.edu/ua/

Запрошуємо вас до ХАІ –  Національний аерокосмічний університет! Ми з Харкова. Ми нескорені!

Журналіст Манюк Яна